2012. december 7., péntek

Digitális szakácskönyv otthonra

Aki főzőcskézik otthon, annak biztosan gyűlnek a receptek is, vagy egy kis füzetecskében, vagy papírfecniken. Így -ha csak nem olyan szerencsés, hogy a recepteket emlékezetből tudja - egy-egy étel elkészítéséhez mindig elő kell kotorni a megfelelő receptet. Nem tudom ki hogy van ezzel, de én soha nem találom amit keresek. Hogy ez ne forduljon elő segítségünkre lehet a BigOven nevezetű program, melyben a receptjeinket tárolhatjuk, több szempontból rendszerezhetjük és az előkeresésük sem okoz gondot. Kis szépséghiba, hogy a program nem beszéli a mi nyelvünket, de minimális angol nyelvtudással szót lehet vele érteni.

Főleg otthoni felhasználásra készült, teljes „konyhai menedzsmentet” kínáló szoftver. Rengeteg recept található benne (angolul), ezeket szűrhetjük is gasztronómiai égtáj (pl. amerikai, kínai, európai konyha stb.) vagy összetevők (csirkehús, vegetáriánus, ételek brokkolival stb.) szerint. A recept adatbázist online frissíthetjük, és mivel az online receptcserére is van lehetőség, a saját ételeink receptjét is bármikor feltölthetjük. A recepteket a felhasználók értékelik, kis csillagok jelzik, hogy mennyire ízlett egy-egy étel a világ internetezőinek. A megfelelő ételt kiválasztva, egy rövid leírást látunk (s még azt is elolvashatjuk, hogy miben mennyi kalória/kalcium stb. van). Tanulmányozhatjuk a pontos elkészítési útmutatót, és persze kapunk egy bevásárlólistát is, a szükséges hozzávalókkal. Saját vásárlólistát is készíthetünk, a létező összes hozzávaló szerepel a programban, csak klikkelünk, kiválasztjuk a mennyiséget, kinyomtatjuk és kész is! A beépített „calendar” funkciónak köszönhetően megtervezhetjük a napi vagy akár a heti menüt. A kipróbálható verzió korlátozás nélkül használható.

Természetesen saját recept gyűjteményt is létre tudunk benne hozni, és a programnak meg van az a jó tulajdonsága, hogy az általun k magyarul beírt hozzávalókat megjegyzi, illetve saját címkéket is létre tudunk hozni, így lassan a szoftver "megtanul" magyarul. A receptekhez képeket tudunk hozzáadni, ezzel színesítve recept gyűjteményünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése