2012. november 25., vasárnap

Pendrive, mint „virtuális laptop”



Pendrive, mint „virtuális laptop”


Találtam egy nagyon hasznos alkalmazást, amivel „virtuális laptoppá” varázsolhatjuk pendrivénket.
Mit is értek a „virtuális” laptop kifejezésen? Hát azt, hogy a pendrive csatlakoztatása után elindul egy program, amivel a Windows Start menűjéhez hasonló formában elérést kínál a pendrivére telepített alkalmazásokhoz, és az azon tárolt dokumentumainkhoz. Ezáltal bármilyen windowsos számítógépen a megszokott programjainkkal tudunk dolgozni.


Ez az alkalmazás pedig a Portable Apps - rákkantintva letölthető - nevű program.
A programot telepítsük a pendrivénkre. A Portable App létrehoz egy Dokuments és egy PortableApss nevű mappát. A Dokuments mappához, gondolom nem kell magyarázatot fűzni, ide mentődnek a dokumentumaink. A PortableApps mappa a windowsos Program Files mappának felel meg, ide kerülnek a telepített alkalmazásaink. Ezen kívül a pendrive gyökérkönyvtárába kerül a Start.exe, mely az eszköz csatlakoztatása után automatikusan elindítja a keretprogramot, a korábbiakban említett „start menüt”.
Első indítás után megnyílik egy ablak, ahol bőséges mennyiségű ingyenes program közül válogathatunk, hogy melyeket kívánjuk a pendivére telepíteni.


Mint látható a programokkal kapcsolatos legfontosabb információkról tájékoztatást kapunk (név, kategória, rövid leírás, méret). A programok neve előtt lévő kis négyzetekre kattintva választhatjuk ki a telepíteni kívánt programokat.
Miután a válogatást befejeztük a Tovább gombra kattintva megkezdődhet a tényleges telepítés. Az alkalmazás letölti és telepíti a programokat (természetesen ehhez élő internet kapcsolat szükséges)
A programok telepítése után, már használhatjuk is a rendszert.
Ezután a start menünk a tálcára költözik, és onnan bármikor elérhetjük a programjainkat és dokumentumainkat.
Természetesen a későbbiek során újabb programokat is tudunk telepíteni, a meglévőket frissíteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése